tiistai 9. heinäkuuta 2013

Varpaista varteen: 2 sukkaa yhtä aikaa pyöröpuikolla

Perinteinen kiila ja vahvistettu kantapää


Oppini tekniikkaan olen saanut Melissa Morgan-Oakesin kirjasta ”Varpaista varteen 2 sukkaa kerralla”, jota suosittelen hyvien kuvien ja tarkkojen ohjeiden vuoksi. Tähän ohjeeseen olen laskenut sukkien silmukkamäärät ja pituudet, kun halutaan tehdä ns. perinteinen kiila (tarkoitan tällä Suomessa useimmiten käytössä olevaa; Morgan-Oakesin kiilasta tulee hieman pussimainen ja leveä, koska siinä silmukkamäärä tuplaantuu ennen kantapäätä). Lisäksi opastan myös perinteisen vahvistetun kantapään neulomisen alhaalta ylöspäin.

Ohje on tehty Novitan 7 veljestä -langalle, eikä pidä paikkaansa muilla langoilla!

Jos huomaat virheen tai epäselvyyksiä, kerrothan minulle!

Tarvitset: Novita 7 veljestä lankaa n. 1 kerä (tai 2; molemmille sukille oma)
                 pyöröpuikko 80 cm tai 100 cm, nro 3,5 tai käsialan mukaan
                 (kaksi silmukkamerkkiä)

Mallineuleet: Sileä neule pyörönä: Neulo kaikki s:t oikein.
Joustinneule: Neulo 2 s oikein, 2 s nurin.
Vahvistettu neule: 1. krs (op): *Nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein*, toista *-* krs loppuun. 2. krs: Nosta 1 s nurin neulomatta, neulo krs loppuun nurin. Toista näitä kahta krs:ta.

Ennen aloitusta: Jos sinulla on käytössä yksi kerä, keri siitä puolet toiselle kerälle, tai aloita kerä sekä ulko- että sisäpuolelta.

Jos käytät raitalankaa, et voi aloittaa kerää sisä- ja ulkopuolelta. Keri puolet langasta toiseksi keräksi, katkaise, ja keri kerä uudestaan, jotta raidat järjestyvät saman suuntaisiksi. Aloita neulominen raidoituksen samanlaisesta kohdasta. Raitalangalle suosittelen tosin kahden kerän käyttämistä, on helpointa!

Ensikertalaiselle voi olla helpointa kokeilla sukkien neulomista eri värisillä langoilla. Voithan eriväriparin jälkeen neuloa toisen eriväriparin, jolloin saat sukille parit!

Ennen aloitusta: Sukkien neulominen tällä tekniikalla vaatii hieman laskemista ja mallitilkkujen neulomista. Lopusta löytyy taulukko, johon olen karkeasti arvioiden laskenut sukan mittoja, mutta parasta olisi aina tehdä oman käsialan mukaiset mallitilkut, jotta sukista tulee oikean kokoiset.

Sukan osat. Kärki-pohjaosan pituus täytyy määrittää käsialasi mukaan.

Näin määrität sukan kärki-pohjaosan pituuden ennen kiilalevennyksiä:
Katso sukan koko pohjan pituus taulukosta, tai mittaa se piirtämällä jalkapohja paperille. Tästä koko pituudesta vähennetään kantalapun leveys puolitettuna sekä kiilalevennyskohdan korkeus. Nämä on parasta mitata oman käsialan mukaan.

Kantalapun mallitilkku: Luo niin monta silmukkaa kuin taulukossa on merkitty kantalapun s-määräksi. Neulo vahvistettua neuletta noin 5 cm pala. Taita leveyssuunnassa puoliksi ja mittaa hieman venyttäen.

Kiilalevennyskohdan korkeus: Määritä kerrostiheytesi neulomalla mallitilkku sileää neuletta valitsemillasi puikoilla. Laske kerrosten lukumäärän esim. 10 cm:n matkalta. Taulukosta näet, montako kerrosta kiilalevennyskohdassa neulotaan.
Esimerkki: kerrostiheys 26 krs / 10 cm, kiilalevennyskohta 15 krs
10 cm : 26 krs x 15 krs = 5,8 cm 
Kiilalevennyskohdan korkeus on 5,8 cm

Kärki-pohjaosuuden laskeminen: Vähennä pohjan koko pituudesta kantalapun puolitettu leveys ja kiilalevennyskohdan korkeus.
Esimerkki: Koossa 38 pohjan koko pituus on 25 cm, kantalapun puolitettu leveys on 4,3 cm ja kiilalevennyksiin menee 5,8 cm.
25 cm - 4,3 cm - 5,8 cm = 14,9 cm 
Kärki-pohjaosaa neulotaan n. 15 cm ennen kiilalevennyksiä.

Aloitus ja kärki-pohjaosa


Luo silmukat Judy's Magic Cast On -tekniikalla. Kirjoitetun ohjeen löydät täältä, ja tässä on oiva video, josta voit ottaa mallia. Hox: Videossa käytetään kahta pyöröpuikkoa, käytä tässä ohjeessa yhtä!


Luo ensin sukan B silmukat langalla B. Luo sitten perään sukan A silmukat langalla A. Luo yhtä sukkaa varten yhteensä 16 silmukkaa, joista 8 s on yläpuikolla ja 8 s alapuikolla. Käännä puikot kärjet oikealle, luontireunan sileä puoli itseesi päin, ja vedä alemman puikon s:t pyöröpuikon langalle. Näin saat toisen puikon neulomista varten (kuva).

Silmukat valmiina neulottavaksi. Puolet silmukoista on vedetty pyöröpuikon langalle (vasemman puikon alla) odottamaan. (Hox: Kuvan sukissa on eri määrä aloitussilmukoita.)

1 krs: Neulo sileää oikeaa. Neulo sukan A puolen 1 ensimmäinen silmukka ja kiinnitä sen ympärille silmukkamerkki (esim. erivärinen langanpätkä), joka jää paikalleen merkiksi aloituskohdasta. Neulo sukan A puoli 1 loppuun.

Vaihda lankaan B ja neulo sukan B puoli 1 vastaavasti kuin A, lisäten silmukkamerkki.

Käännä työ, vedä langalla olevat s:t puikolle ja juuri neulotut s:t langalle. Varmista, että neuleen sileä puoli on itseäsi päin. Neulo sukan B puolen 2 silmukat etureunoistaan oikein.

Vaihda lankaan A ja neulo sukan A puoli 2 vastaavasti kuin B. Käännä työtä ja vedä odottavat s:t puikolle, neulotut langalle.

1. kerros neulottu. En käyttänyt silmukkamerkkejä, mutta kuvaan on merkitty niiden paikat. Merkit jäävät aloituskohtaan, eli niitä ei kuljeteta puikolla mukana.

2 krs: Lisäyskerros. Neulo sukan A puolelta 1 ensimmäinen s oikein, tee lisäys neulomalla silmukoiden välinen lankalenkki kiertäen oikein, neulo kunnes jäljellä on 1 s, tee lisäys kuten edellä, neulo viimeinen s.

Siirry sukkaan B, neulo puoli 1 vastaavasti. Käännä työtä, tee sukkien puolella 2 vastaavat lisäykset.

Neulo 1 välikrs ja toista lisäykset. Jatka lisäämistä näin joka 2. krs, kunnes silmukoita on tarvittava perussilmukkamäärä. Määrän näet taulukosta ohjeen lopusta.


Jatka sitten neulomista ilman lisäyksiä, kunnes määrittämäsi kärki-pohjaosan korkeus on saavutettu, tai katso arvioitu mitta taulukosta.

Kiilalevennykset


Tee levennykset aina puolella 2 (pohjan puoli). Neulo puolen 2 alusta 1 s, lisää 1 s neulomalla s:iden välinen lankalenkki kiertäen oikein, neulo, kunnes jäljellä on 1 s, tee lisäys, neulo 1 s. Neulo tämän lisäyskerroksen jälkeen välikerrokset ja vastaavat lisäyskrs:t seuraavasti:


Koko 22: 3 krs, lisäys, 2 krs, lisäys, 1 krs, lisäys, 1 krs. (yht. 4 lisäyskrs:ta = 8 lisättyä s:aa) 
Koot 26-38: 3 krs, lisäys, 3 krs, lisäys, 2 krs, lisäys, 1 krs, lisäys, 1 krs. (yht. 5 lisäyskrs:ta = 10 lisättyä s:aa) 
Koot 42-46: 3 krs, lisäys, 3 krs, lisäys, 3 krs, lisäys, 2 krs, lisäys, 1 krs, lisäys, 1 krs. (yht. 6 lisäyskrs:ta = 12 lisättyä s:aa)


Kantapää


Kantapohja: Kantapohjan s-määrän näet taulukosta. Silmukat ovat puolen 2 keskimmäiset s:t, muut s:t jäävät odottamaan. Kantapohja neulotaan tasona, eli työtä käännetään krs:ten välissä. Neulo yksi kantapää kerrallaan.

Neulo puolen 2 alusta kantapohjan s:iden loppuun. Käännä työ ja neulo vahvistettua neuletta keskimmäisillä s:illa (ensimmäisenä on nurja krs). Neulo niin monta krs:ta kuin taulukossa on merkitty kantapohjan kerroksiksi. Neulo viimeiseksi op:n krs.

Kantapohjakappale neulottu puolen 2 keskimmäisillä silmukoilla. Koossa 38 keskisilmukoita on 8.

Kantalappu: Poimi kantapohjan reunasta taulukossa ilmoitettu määrä silmukoita. Neulo s:t kiertäen oikein. Neulo viimeinen poimittu s etureunoistaan oikein yhteen ensimmäisen odottamaan jätetyn s:n kanssa. Käännä työ, nosta 1 s nurin neulomatta, neulo nurjaa kantapohjan toiseen reunaan. Poimi reunasta sama määrä silmukoita ja neulo ne kiertäen nurin. Neulo viimeinen poimittu s nurin yhteen ensimmäisen odottamaan jätetyn s:n kanssa.

Käännä työ ja neulo jälleen vahvistettua neuletta. Neulo aina oikean puolen krs:n lopussa viimeinen kantalapun s etureunoistaan oikein yhteen ensimmäisen odottavan s:n kanssa, ja nurjalla vastaavat s:t nurin yhteen. Jatka näin, kunnes jäljellä ovat vain kantalapun s:t (sama määrä kuin kärki-pohjaosassa).

Kohta, jossa kantalapun viimeinen ja odottavien silmukoiden ensimmäinen neulotaan yhteen, on helppo tunnistaa, sillä näiden silmukoiden väliin jää "aukko", jollainen näkyy kuvassa. Kavennus "peittää" tämän aukon.

Neulo lopuksi vielä 1 op:n krs siten, että alussa poimi puolen 1 ja 2 väliltä 1 s, jonka neulot kiertäen oikein yhteen puolen 2 ensimmäisen s:n kanssa. Krs:n lopussa nosta viimeinen s neulomatta, poimi puolten 1 ja 2 väliltä 1 s kiertäen vasemmalle puikolle, siirrä nostettu s takaisin vasemmalle puikolle ja neulo poimittu tämän kanssa oikein yhteen etureunoistaan.


Tee toinen kantapää vastaavasti.

Varsi


Neulo ensin pari krs:ta sileää oikeaa kaikilla silmukoilla. Aloita sitten joustinneule ja neulo varresta haluamasi mittainen. Päättele s:t löyhästi joustinneuletta neuloen. Jos löyhään päättely on hankalaa, käytä paria numeroa suurempia puikkoja. Voit käyttää myös esim. italialaista päättelytapaa, jota itse suosin. En löytänyt tuosta italialaisesta tavasta valmista ohjetta, mutta saatanpa lisätä sellaisen tänne, kunhan ehdin!


Ohjetta saa käyttää vain ei-kaupallisiin tarkoituksiin!


Varpaista varteen -sukkien mitat ja silmukkamäärät


Lanka: Novita 7 veljestä (21 s = 10 cm)
Puikko 3,5


Jalan koko
Perus-silmukka-määrä
Sukan ympärys
Pohjan koko pituus
Kiilassa lisättävät s:t
Kiilassa krs:ia
Kiilan korkeus, tih. 26 krs =10 cm
Pohjan pituus ennen kiilaa (arvio!)
Kanta-pohjan s:t
Kanta-pohjan krs:t
Kanta-pohjan reunasta poimitaan
Kanta-lapun s:t
Kantalapun leveys puoliksi (vähennä koko pituudesta)
(arvio!)
22
32
16 cm
15 cm
8
11
4,2 cm
8,0 cm
6
10
5
16
2,8 cm
26
36
18 cm
17 cm
10
15
5,8 cm
8,1 cm
8
10
5
18
3,1 cm
30
40
20 cm
20 cm
10
15
5,8 cm
10,7 cm
8
12
6
20
3,5 cm
34
44
22 cm
22 cm
10
15
5,8 cm
12,3 cm
8
14
7
22
3,9 cm
38
48
24 cm
25 cm
10
15
5,8 cm
14,9 cm
8
16
8
24
4,3 cm
42
52
26 cm
28 cm
12
19
7,3 cm
16,1 cm
10
16
8
26
4,6 cm
46
56
28 cm
31 cm
12
19
7,3 cm
18,7 cm
10
18
9
28
5,0 cm

3 kommenttia:

 1. Ihan mahtavaa! Kiitos avusta! Olen tuon mainitsemasi kirjan kanssa jo painiskellutkin. Iso kiitos! Erja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, jos tästä on apua! Onhan tämä tekniikka alkuun hankala, mutta mielestäni kyllä palkitsevaa, kun sen oppii. :)

   Poista
 2. Huh! Hiki tuli kantapäätä tehdessä, vaan ovatpa valmiit! Reikiä tuli, mutta nehän äkkiä paikkoo parsinneulalla ennen ku oppii tekemään ilman. :D Kiitos!

  VastaaPoista