maanantai 7. huhtikuuta 2014

Vauvan tossut - ohje


Ihastuin näihin vauvantossuihin Facebookin neuleryhmissä, ja ohjeena käytin Puikkojen polut-blogista löytyvää, joltain toiselta sivulta ilmeisesti käännettyä ohjetta. Lisäsin kuitenkin muutamien "konkarien" vinkkien mukaan tossuihin erilliset pohjat, jolloin kärjistä tuli pyöreämmät. Tuon alkuperäisen ohjeen avulla kun kärki jäi helposti pitkulaiseksi, ja epäilin myös tossun sopivuutta (sitä kun ei vielä voi testata).

Rustailen nyt selkeämmän ohjeen noiden pohjien kanssa tehtynä, niin kuin itse olen parhaaksi kokenut.


Tarvikkeet: Novita Wool-lankaa pohjaväriä noin 25 g, raitaväriä noin 10 g
Puikot: sukkapuikot (2 kpl) kokoa 3,5, tai käsialan mukaan
Virkkuukoukku 3-3,5
Esim. nappeja tai helmiä koristeeksi

Tee näin:


Luo 20 silmukkaa pohjavärillä ja neulo ainaoikeaa 12 cm. Päättele sitten reunasta alkaen 8 s. Päättelin itse seuraavalla tavalla: Neulo 1 s oikein löysähköksi silmukaksi, siirrä silmukka takaisin vasemmalle puikolle, neulo 2 s oikein yhteen, jälleen löysähköksi s:ksi, siirrä s vasemmalle puikolle, 2 s oikein yhteen, siirrä s vasemmalle, jne. Päättelystä tulee minusta nätimpi kuin ketjupäättelystä. Neulo krs loppuun.


Vaihda raitaväriin ja jatka neulomista 12 silmukalla.

Neulo raitavärillä: 1 krs oikein, 1 krs nurin, 1 krs oikein, 1 krs nurin.
Neulo pohjavärillä: 2 krs oikein, 1 krs nurin, 1 krs oikein

Toista nämä kaksi raitaa yhteensä 7 kertaa ja neulo vielä raitavärillä yksi raita, päättele työ sen viimeisellä krs:lla nurin ketjupäättelyllä.


Käännä raidoitettu osuus ainaoikean osuuden päälle alemman kuvan mukaisesti nurjat puolet vastakkain, ja ompele lyhyt sauma reunasta piilopistoin. Voit ommella myös oikeat puolet vastakkain muulla tavoin, jos haluat.


Neulo sitten pohjakappale. Luo pohjavärillä 6 s ja neulo 2 krs ainaoikeaa. Seuraavalla krs:lla lisää molemmissa reunoissa 1 s neulomalla s:iden välinen lankalenkki kiertäen oikein. Neulo 1 välikrs ja toista lisäykset. Jatka näillä 10 silmukalla, kunnes kappaleen korkeus on 7 cm. Kavenna sitten molemmissa reunoissa 1 silmukan päässä reunasta 1 s, alussa ylivetokavennuksella, lopussa 2 oikein yhteen. Neulo välikrs, toista kavennukset, neulo välikrs, päättele kappale.

Merkkaa pohjakappaleeseen kärjen ja kantapään rajakohta pujottamalla lanka tai lisäämällä jokin muu merkki 3 sentin päähän kärjestä (ei ole väliä, kumpi pää).


Käännä reunakappale nurinpäin ja ompele pohja kiinni oikeat puolet vastakkain (hox: kuvassa tossu oikeinpäin). Itse ompelin tikkipistoin n. 1 silmukan "saumavaralla", jotta tossu pyöristyy nätisti pohjasta. Ompele ensin kantapään puoli, alkaen reunakappaleessa raidoituksen päättymiskohdasta ja pohjassa merkkaamastasi kohdasta (kantapää on leveämpi puolisko).

Kärjessä raitaosuus on pitempi kuin pohjakappaleen reuna. Kiinnitä keskimmäinen raita pohjan kärjen keskelle nuppineulalla, jotta raidoitus tulee tasaisesti. Ompele edelleen tikkipistoin, mutta seuraavasti: Raitavärin raidan kohdalla laskosta raita reunasta neulalle ja pistä pohjassa lyhyen tikkipiston päähän edellisestä pistosta. Pohjavärin raidan kohdalla neulo pari tikkipistoa normaalisti. Näin raitavärin raidat menevät "sumpumpaan", ja kärki pyöristyy nätisti.

Käännä tossu oikein päin. Ota erillinen pohjavärin langanpätkä, ja kiinnitä sen pää raidoituksen alkamiskohtaan tossun päällipuolella. Kerää neulalle kaikki pohjavärin raidat reunoistaan ja kiristä sekä kiinnitä tiukalle.


Koristeeksi keskikohtaan voit laittaa napin tai helmiä, tai virkata kukkasen. Tähän pariin tein seuraavanlaiset kukkaset:

Kiedo lankaa sormen ympäri renkaaksi ja virkkaa siihen:
1. krs: 1 kjs, *1 ks renkaaseen, 4 kjs*, toista *-* yhteensä 6 krt, ps 1. ks:aan.
2. krs: ps 1:seen kjs-kaareen, 1 kjs, *1 ks, 1 pp, 2 kjs, 1 pp, 1 ks*, toista *-* jokaiseen kjs-kaareen, ps 1. ks:aan. Päättele.


Kiinnitä kukkaset vaikkapa napin tai helmen avulla tossuun.

Alkuperäisessä ohjeessa oli erilaiset kukkaset:

Kiedo lankaa sormen ympäri renkaaksi ja virkkaa siihen 10 ks. Kiinnitä krs lopussa ps:lla. Virkkaa 1 kjs, *1 ks ensimmäiseen ks:aan, (1 p, 1 kaksoisp, 1 p) seuraavaan ks:aan*, toista *-* yhteensä 5 kertaa, ps ensimmäiseen ks:aan. Päättele.

Kuvista ensimmäisessä on yksi tällainen kukkanen, toisessa kaksi kukaa päällekäin.


Ja näin söpöjä niistä tulee!
8 kommenttia:

 1. Onpa söpöt tossut. :) Tiedättekö kumpaa odotatte?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tossuista vois päätellä, että poika olis tulossa, mutta ei tiedetä vielä. :D Aiotaan kyllä ottaa selville, jos mahollista, koska miehellä olis se poika "tilauksessa". Miten teillä, onko rakenneultra jo takanapäin ja sukupuoli tiedossa? :)

   Poista
 2. Hyvä ohje! Parempi kuin jossain muissa ohjeissa. Pohjakappale on on hyvä lisä. Mutta eikö saumat paina pitä jalkaa? Ompelin ne toisin kuin ohjeessasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tuo taida painaa, kun ei tämän kokoisilla jaloilla edes kävellä, ja toki sukka on varmaankin välissä. :) Ovat kyllä sen verta löyhät tossut, etteivät pysyisikään kovasti viuhtovan vauvan jalassa. :D

   Poista
 3. Piti olla pientä jalkaa.

  VastaaPoista
 4. Kaunis kiitos, nyt löytyi hyvä ohje. Toi pohja tähän tarvitaankin. Ihmettelin kun tuli niin pitkulainen.

  VastaaPoista