torstai 11. heinäkuuta 2013

Pitsisukat varpaista varteen


Ohje on kirjoitettu yhdelle sukalle kerrallaan, mutta samalla tavalla voit neuloa kaksi sukkaa yhtä aikaa pyöröpuikolla. Täältä löydät tarkemman ohjeen.

Ohjeessa annetut mitat ovat suuntaa antavia, ja parhaan tuloksen saat selvittämällä oman käsialasi mukaiset mitat. Katso edellä mainitusta ohjeesta kohta "Näin määrität sukan kärki-pohjaosan pituuden ennen kiilalevennyksiä".


Pitsisukat


Koko: 34(36)38(40)

Tarvikkeet: Novita 7 veljestä -lankaa 1 kerä (tai 2; voit neuloa sukat yhtä aikaa omilta keriltään)
                    pyöröpuikko 80-100 cm nro 3,5
                    (2 silmukkamerkkiä)

Mallineuleet: Sileä oikea pyöröneuleena: Neulo kaikki s:t oikein.

Pitsineule ruutupiirroksen mukaan. Toista sukan etupuolella tummennetulla pohjalla olevia kerroksia. Toista varren takapuolella piirroksen kaikkia krs:ia.

Vahvistettu neule: 1.krs (op): *Nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein*, toista *-* krs loppuun.
2.krs: Nosta 1 s nurin neulomatta, neulo krs nurin loppuun.
3. krs: Nosta 1 s neulomatta, neulo 2 s oikein, *nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s*. Toista *-* ja neulo viimeinen s oikein.
4 krs: Neulo kuten 2. krs.
Toista kerroksia 1-4.

Pitsineuleen ruutupiirros
Ennen aloitusta: Jos neulot yksivärisellä langalla yhdeltä kerältä, jaa kerä kahteen tai aloita se sekä sisä- että ulkopuolelta. Jos neulot yhdeltä kerältä raitalangalla, keri puolet kerästä omalle kerälle, ja keri se uudestaan, jotta raidat asettuvat samansuuntaisiksi. Varmista, että sukat alkavat kummatkin samanlaisista raidoista. Suosittelen kuitenkin ostamaan raitalankaa kaksi kerää; on helpompaa.

Aloitus


Luo silmukat Judy's Magic Cast On -tekniikalla. Kirjoitetun ohjeen löydät täältä, ja tässä on oiva video, josta voit ottaa mallia.


Luo yhtä sukkaa varten yhteensä 15 s siten, että ylemmällä puikolla on luodessa 8 s ja alemmalla 7 s. Huomaa, että neulomisen aloitus ei mene tällöin samoin kuin ohjeessa! Varmista, etteivät silmukat putoa puikoilta neulomista aloittaessa. Huomaa myös, että videossa käytetään kahta pyöröpuikkoa, mutta tässä ohjeessa yhtä.

Ota puikot vasempaan käteen, kärjet oikealle ja luontireunan sileä puoli itseesi päin. Vedä alemman puikon s:t pyöröpuikon langalle odottamaan.


1 krs: Neulo sileää oikeaa. Neulo puolelta 1 ensimmäinen silmukka ja kiinnitä siihen tarvittaessa silmukkamerkki (esim. erivärinen langanpätkä), josta tunnistat aloituskohdan. Merkki jää tähän, eli sitä ei kuljeteta mukana. Neulo puoli 1 loppuun; yht. 7 s. Tämä puoli on pohja.

Vedä juuri neulotut s:t langalle ja neulomattomat puikolle, neuleen sileä puoli itseesi päin. Neulo puolen 2 s:t oikein.

1. krs valmis. Kuvaan on merkitty punaisella silmukkamerkkien paikat.

2.krs: Lisäyskrs. Neulo puolen 1 ensimmäinen s, lisää 1 s neulomalla silmukoiden välinen lankalenkki kiertäen oikein, neulo, kunnes jäljellä on 1 s, tee lisäys kuten edellä, neulo 1 s.

Aloita puolella 2 kärki-pohjaosan pitsineule 2. krs:lta ja tee lisäykset reunasilmukan sisällä kuten puolella 1. Pitsineuleen 2. krs:lla tehdään ylimääräinen lisäys, jolloin s-luku muuttuu parittomaksi.

Jatka lisäyksiä samaan tapaa joka 2.krs ja seuraa pitsineuleen ruutupiirrosta puolella 2. Kun silmukoita on yhteensä 44(46)48(50), jatka neulomista ilman lisäyksiä.


Kiilalevennykset


Kun työn korkeus on 12,3(13,8)15(16,5) cm TAI sen verran kuin olet käsialasi mukaan mitannut kärki-pohjaosan korkeudeksi, aloita kiilalevennykset puolella 1 eli pohjan puolella.

Neulo puolelta 1 ensimmäinen s, lisää 1 s neulomalla s:iden välinen lankalenkki kiertäen oikein, neulo, kunnes jäljellä on 1 s, lisää 1 s, neulo viimeinen s. *Neulo 3 krs ilman lisäyksiä, lisäyskrs*, toista *-* vielä kerran, neulo 2 krs ilman lisäyksiä, lisäyskrs, 1 krs ilman lisäyksiä, lisäyskrs. Neulo vielä 1 krs siten, että teen yhden lisäyksen krs:n puolivälissä.

Pohjapuolella on nyt 32(34)34(36) silmukkaa.


Kantapää


Kantapohja: Neulo kantapää puolen 1 (pohja) keskimmäisillä silmukoilla tasona. Muut s:t jäävät odottamaan.

Neulo puolen 1 alusta 20(21)21(22) s. Käännä työ, nosta 1 s nurin neulomatta, neulo 7 s nurin. Käännä työ ja aloita vahvistettu neule näillä keskimmäisillä 8 s:lla. Neulo yhteensä 14(14)16(16) krs. Neulo viimeisenä op:n krs.


Kantalappu: Poimi kantapohjan reunasta 7(7)8(8) s. Neulo s:t kiertäen oikein. Neulo viimeinen poimittu s etureunoistaan oikein yhteen ensimmäisen odottamaan jätetyn s:n kanssa. Käännä työ, nosta 1 s nurin neulomatta, neulo nurjaa kantapohjan toiseen reunaan. Poimi reunasta sama määrä silmukoita ja neulo ne kiertäen nurin. Neulo viimeinen poimittu s nurin yhteen ensimmäisen odottamaan jätetyn s:n kanssa.

Käännä työ ja aloita jälleen vahvistettu neule siltä krs:lta, jolle jäit. Neulo aina oikean puolen krs:n lopussa viimeinen kantalapun s etureunoistaan oikein yhteen ensimmäisen odottavan s:n kanssa, ja nurjalla vastaavat s:t nurin yhteen. Jatka näin, kunnes puolella 1 ovat jäljellä vain kantalapun s:t, eli 22(24)24(26).

Neulo vielä 1 oikean puolen krs kantalapun s:illa sileää oikeaa siten, että krs:n alussa poimi puolen 1 ja 2 väliltä 1 s kiertäen vasemmalle puikolle, neulo poimittu s oikein yhteen ensimmäisen s:n kanssa. Krs:n puolivälissä kavenna 1 s neulomalla 2 o yhteen. Nosta viimeinen s neulomatta, poimi puolten 1 ja 2 väliltä 1 s kiertäen vasemmalle puikolle, siirrä nostettu s takaisin ja neulo se etureunastaan oikein yhteen poimitun kanssa.


Varsi


Jatka puolen 2 s:illa pitsineuletta samalla tavoin kuin aiemmin. Aloita puolen 1 s:illa varren takaosan pitsikuvio samalta krs:lta, jossa etuosan reunakuviot ovat menossa. Neulo varresta haluamasi pituinen ja päättele neulomalla oikeat oikein, nurjat nurin. Päättele s:t löyhästi. Jos löyhä päättely on vaikeaa, neulo päättelykrs paria numeroa suuremmilla puikoilla.

Mallin sukat on neulottu 7 veljestä Polkka -langasta.
Tältä pitsimalli näyttää yksivärisellä langalla. Pahoittelen vajavaisia kuvia; yksiväristä lankaa ei ollut enempää kuin kärjen kokeiluun!


Ohjetta saa käyttää vain ei-kaupallisiin tarkoituksiin!

2 kommenttia:

 1. Nätti pitsimalli.
  Ootko aatellut hankkivasi sen ''Varpaista varteen'' kirjan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se löytyy jo hyllystä, ja siitä sain oppinikin. :) En vaan tykännyt kirjoittajan tavasta tehdä sukan kiila; siitä tulee jotenkin pussimainen. Opettelin siis tekemään "perinteisen" kiilan ja lisäksi vahvistetun kantapään tuon tiimalasikantapään sijaan (jollaisen muistelisin kirjan neuvovan).

   Poista