maanantai 17. kesäkuuta 2013

Ekotekojuttuja

Tänä aamuna iski oikein kunnon ekologisuuspuuska, ko luin Tiede-lehden lopusta lyhyen jutun roskien maatumisajoista. Tosi valasevaa, ja sopis vaikka jokasen päivälehen sivuille, että loppuis se iän ikunen koirankakkakeskustelu! Se koirankakka nimittäin maatuu näin kesäaikaan parissa viikossa.

Pahempia roskia, mitä luonnosta useinki löytyy, on esimerkiksi kaljapäkkien kartonkikuoret. Kartonkihan toki maatuu, jopa kuudessa viikossa, jos on kosteaa ja lämmintä, mutta nämä sikspäkitpä onki käsitelty päältä siten, että maatumiseen menee tuplasti enemmän aikaa.

Jos olet sarjamurhaaja, niin kannattaa miettiä uudelleen ruumiiden sijotuspaikka! Metsään jätetty vainaja vaatii keskimäärin vuoden maatumisajan, tosin jos näin kuumana ja kosteana kesänä sen uhrin sinne dumppaa, niin se voi muuttua luurangoksi jo kolmessa kuukaudessa. Uhrin tennissukatki muuttuu tunnistamattomiksi talven aikana, ja vuoden sisään neki on kokonaan maatunu.

Ehkä yleisimpiä roskia, mitä tuolla näkee, on tupakantumpit ja purkat. Tumpit maatuu kyllä, mutta se kestää muutaman vuoden. Purukumiki hajoaa hitaasti, koska se on luonnonkumista valmistettu, mutta siihen menee viitisen vuotta.

Pahimpia kaikista on seuraavat kolme:

Muovipussi. Polyteenipussi ei varsinaisesti maadu, mutta auringon uv-säteily ja otsoni hajottaa kassin lopulta siten, että muovihituset häviää jäljettömiin 4-8 vuodessa.

Alumiinitölkki. Se säilyy meidän kauniissa luonnossa 50-200 vuotta!

Lasipullo. Lasi ei maadu. Luontoon heitetyt lasipullot särkyy pieniksiki siruiksi, mutta ei katoa koskaan luonnosta.

Nuo kolme viimisintä on myös ehkä kaikista vaarallisimmat luonnon muille asukeille, eli niille teidän ihanille puudeleille ja kissimirreille, kuin myös kaikille söpöille luonnonvaraisille eläimille. Muovipusseja ei suositella lapsille eikä lemmikeille - miksi sitte luontoon heitettäväksi ja eläinten riesaksi? Tölkeistä ja pulloista ahkera pullonkerääjä on varmasti kerran jos toisenki löytäny vetisiä jyrsijävainaita, mutta on niistä haittaa isommillekki elukoille. Terävistä reunoista tulevat haavat nyt ekana tulee mieleen, ja voihan semmosta tölkkiä joku raukkaparka koittaa purra rikkiki, jos haistaa sisältä jotain.

En tiä, missä tämmöset asiat pitäs ottaa esille, että ne menis ihmisten päähän ja muuttuis toiminnaksi, eli roskien viemiseksi roskakoppaan. Kai näistä meille koulussa puhuttiin, mutta kukas siellä muka kuuntelee??



Toinen ekoasia liittyy sitte naisellisempiin "ongelmiin", eli kuukautisiin. Olen nyt viistoistakesäsestä asti käyttäny kuukautissuojana niin sanottua kuukuppia, joka on paitsi luotettava ja huomaamaton käyttää, myös erittäin ekologinen. Soisin niittenki kyllä lisääntyvän kanssasiskojeni keskuudessa, koska en uskalla edes kuvitella, minkälaisen monisatavuotisen vuoren ne kaikki siteet ja tampoonit kasvattaa kaatopaikoille.

Itte tutustuin tuohon kuppiin siis vuonna 2005. Oltiin menossa edesmenneille Rovaniemi Rock -festareille, ja tottakai mulla piti laskelmien mukaan alkaa kuukautiset just silloin. Onneks olin lukenu just vähän aikaa aiemmin Lapin alueen ilmaislehdestä Roihusta jutun noista kuukupeista. Kaivoin lehden esille, ja saman tien apteekkiin, jonne saatiinki tilattua mulle yks heti seuraavaksi päiväksi. Mulle siis syynä hankinnalle oli sen luotettavuus ja helppous: ei tule ylivuotoja, ja kuppia voi pitää paikoillaan jopa 12 tuntia putkeen.

Lisäksi minua miellytti lopulta myös siitä aiheutuvat säästöt - sekä rahalliset että ekologiset. Yksi kuppi kestää käytössä jopa viis vuotta, jos sitä pesee ja desifioi säännöllisesti ohjeitten mukaan. En nyt enää tiä, mitä tommoset siteet maksaa, tampooneista puhumattakaan, ko en ole niitä koskaan käyttäny. Mutta jos lasketaan, että sidepaketti maksaa vaikka 3 €, ja siinä on 15 sidettä, ja oletetaan, että yks paketti riittää yksille kuukautisille. Vuodessa 12 pakettia, 60 pakettia viidessä vuodessa. Hintaa tulee semmonen 180 euroa.

Kuukautiskuppi maksaa apteekissa muistaakseni noin 30 €. Pieni ero?!

Luulin, että tämä olis enemmänki marginaalijuttu, ja joku aika uus keksintö, mutta nyt ko googlailin, niin huomasin, että väärässä oltiin! Ilmeisesti kuukupeille on olemassa jopa oma sivusto (?!?), ja merkkejäki löytyy paljon enemmän ko tuo Lunette, jota itte käytän. Ja alun perin se kai keksitty jo 1930-luvulla. Ilmeisesti noita saa jopa eri väreissä! Cool, harmi vaan, että seuraavaan kuppiin on vielä muutama vuosi...

Suosittelen henkilökohtasesti juurikin Lunettea. Se on aidosti kotimainen - ei missään kiinalaisessa kalastajakylässä pykätty - ja todella ympäristöystävällinen. Lunette ainaki väittää, että heidän tehtaillaan on ympäristöarvot tärkeitä, ja heidän toimistoissaan käytetään ekosähköä. Ja jotenki tuntuu mukavammalta pistää "sinne" jotain Suomessa valmistettua, ko ties missä kasaan lähmittyä...

Alkuun tuo käyttö saattaa vaikuttaa vastenmieliseltä ja inhottavalta, mutta hei: se on vain sun toosa! Kaikkeen tottuu, ja enää en vaihtais kuppiani muihin ees maksusta!


2 kommenttia:

  1. Hei, luin sun blogia tuolta jolloin olet aloittanut. Kommentoin tähän siksi kun minulla on kaksi tyttöä, toinen nuorempi kuin sinä ja toinen vähän vanhempi. Molemmat ovat jo usean vuoden ajan käyttäneet tuota kuppia. Minä olen jo niin vanha, ettei mua koske. Silloin kun minä olen ollut nuori, niin käytettiin tamponeja ja siteitä. Niin se maailma muuttuu ja hyvä että on keksitty tuo kuppi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että olet löytänyt kiinnostavia juttuja blogistani! Tuon kupin suhteen olen samaa mieltä: ihmettelen, miten useimmat silti viitsii käyttää hankalia siteitä ja tampooneja...

      Poista