maanantai 3. kesäkuuta 2013

Fenkoli

Ostin hetken mielijohteesta jättibasilikan. En tiä, viihtyykö se meilä, mutta ainaki sillä on tuo pottu kaverina...

Kävin tänään asioilla kaupungilla (tai siis pitäs vissin sanoa kylilä, ko "ei tämä Nokia nyt mikään kovin iso kaupunki ole"). Pyörällä viiletin, ja oli ihanan lämmin! Uintihommia pitäs kans varmaan huomenna käydä kokeilemassa, jos sais vielä tuon ukon sen töitten jälkeen seuraksi.

Vein myös samalla pirunnyrkki-sormukseni korjattavaksi, siitä ko oli yks rengas irronnu juotoksesta, ja oli muutekki aika kärsiny... Uus Nomination-pala tulee myös parin-kolmen viikon päästä, ko tilasin sen liikkeeseen.

Nomination sakset minun artesaaniksi valmistumisen kunniaksi (viimein!)

Matkalla poikkesin ostamaan keittoainekset, ko tuossa meän lähikaupassa ei niitä ollu. Etin siis fenkolia ja salottisipulia, joista kumpaakaan en ole ikinä ostanu! Aikasemmin olisin voinu väittää, että fenkoli on joku kaupunki jossain päin Aasiaa... Reseptin nappasin maikkarin Kaappaus Keittiössä -sarjasta. Kopioin sen nyt vielä tähän, koskapa jossain vaiheessa tuo linkki ei varmaan enää toimi:

Fenkolikeitto (4 hengelle)

2 fenkolia
3 salottisipulia
2 valkosipulin kynttä
3-4 dl Vettä
1 dl Kermaa
1-2 rkl Creme Fraiche
Suolaa
Pippuri
(Pernod-anislikööri )

Halkaise fenkoli ja poista sen kanta tekemällä viisto leikkaus kannan ympärille. Pilko fenkoli, sipuli ja valkosipuli.
Freesaa eli paista vihannekset kevyesti voissa, tarkoituksena on pehmentää niitä mutta ei ruskistaa. Pidä siis hellan lämpö mietona! Lisää vesi sekä suola ja pippuri ja anna kiehua kypsäksi n. 20-30 minuuttia, lisää lopuksi kerma ja keitä vielä hetki.
Siirrä keitto tehosekoittimeen ja sekoita se kauniin sileäksi keitoksi. Maista ja korjaa tarvittaessa makua. Voit käyttää myös sauvasekoitinta mutta tehosekoittimella lopputulos on tasaisempi ja kuohkeampi. Halutessasi viimeistele keitto Creme Fraichella ja Pernodilla.
Keiton kanssa voit tarjota lisukkeena keitettyjä, kevyesti soijalla maustettuja punaisia linssejä, pähkinäsekoitusta(voit pilkkoa pähkinöitä vähän pienemmäksi) ja leipäkrutonkeja.

Kuten arvata saattaa, ei tämäkään sopanteko menny ihan niinkö Strömsössä! Leikkuut, freesaukset (taas uus hienostelusana...) ja keittämiset meni ihan mukiinmenevästi, mutta eikös tehosekottimen kans sattunu tämä niin ihanan klassinen "kansi irti" -tilanne. Onneks ei ollu kaasu pohjassa, ja soppaa meni "vain vähän" pöydälle ja minun niin hienolle itsetehdylle keittokirjalle... Noh, ei voinu ko hymyillä. Kerta se on ensimmäinen tässäki tapauksessa!Loppujen lopuksi sopasta tuli ihan maistuvaa, ja söi tuo miehenköriläski sitä, vaikka sano suoraan, että maistuu "mielenkiintoselta"... Mie tykkäsin, ja vois ehkä joskus toistekki tehä, kunhan tuo tehosekotinepisodi kerkiää unohtua. (Ihmettelinki, miksi se äijä siinä ohjelmassa piti siitä sekottimen kannesta kiini semmosen liinan kans... Siitä tuli aika kuuma siitä kannesta, ko koitti pitää kiini!)

Kaupassa oli myös myynnissä varmaan jostain kuihtuneista kukkasista jääneitä ihania turkooseja pikkukukkapurkkeja, eurolla neljä. Ja miehän ostin niitä sitte, ja istutin samantien nuita meän "minimandariinipuun" alkuja kahteen. Oisko kellään hyvää kotia minimandariinille? Meilä on niitä nyt aika monta...

On tuo tuhma poikaki päässy kovasti lisääntymään, ja tahtosin niistäki muutamasta eroon. Kyse on siis nukkatyräkistä, joka täyskasvusena siementää siihen malliin, että pitkälle lentää... Siitä sen lempinimi. Että täältä löytys!

Minimandariineista tulee hieman kananmunaa pienempiä. Kunhan ne tuosta kasvaa oikein puuksi (vasemmallla). Nukkatyräkit ne on lisääntyny urakalla, tuossa ei ole ees puolet!

Kassalla yllätyin positiivisesti, ko myyjä rupes jutteleemaan. Yleensä tuossa nimenomasessa kaupassa myyjämuorit on semmosia juroja ja hiljasia, mutta tämäpä otti minun basilikan ja haisto sitä! Ja sano sitte, ettei se tykkää basilikan hajusta... Okei? Todettiin, että kai se jakaa mielipiteitä seki, vähän niinku hajuvedet, ja semmoset.

Noh, nyt masu täynnä suihkuun pesemään pois nämä "kylien" tomut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti