tiistai 2. joulukuuta 2014

Pässinpökkimät vaippahousut eli PeePeet

Tämä vaippahousuohje on oikeastaan muunnoksen muunnos - alunperin Ruskovillan ohjekirjasesta löytyvään malliin on tehty jonkinmoinen muunnosversio Kestovaippayhdistyksen infosivustolle, ja minä tein oman versioni vielä tuosta versiosta! Nämä ovat siis tuota mallia hiukan isommat, ja ehkä vähän tukevammalle vauvalle paremmin sopivat. Itse tarvitsen villiksiä lähinnä yövaipan päälle varmuudeksi, joten tämmöiset reilunkokoisetkin menee, vaikka ovatkin vielä 6 kiloselle liian isot. Ohjehan on muuten sen verta helppo, että aloittelijakin varmasti osaa!


PeePeet


Koko: noin M
Valmiin työn mitat hiukan venyttäen ja pestynä: korkeus vyötärö-lahje 31 cm, korkeus vyötärö-haara 23 cm, lahkeen korkeus 8 cm, vyötärön ympärys 45 cm, lantion ympärys 55 cm, lahkeen ympärys 21 cm
Tarvikkeet: Novita Joki-lankaa mustaa ja valkoista 50 g kumpaakin
Puikot nro 5 tai käsialan mukaan (joko pitkät tai pyöröpuikot)
Mallineule: Ainaoikea: Neulo kaikki krs:t oikein.
Tiheys: 18 s ja 32 krs ainaoikeaa = 10 cm

Ohje: Luo valkoisella langalla 55 s ja neulo ainaoikeaa tasona, eli edestakaisin. Neulo 4 krs ja ota työhön musta lanka. Älä katkaise lankoja reunassa. Neulo mustalla 4 krs ja toista näitä kahta raitaa, kunnes raitoja on yhteensä 8.

Neulo vielä valkoisella 3 krs ja päättele seuraavan krs:n alussa 13 s (=42 s). Neulo päättelyn jälkeen 7 s, käännä työ, nosta 1 s neulomatta, neulo 6 s. Neulo krs:n alusta 14 s, käännä työ, nosta 1 s neulomatta, neulo 13 s. Jatka lyhennettyjä kerroksia näin, neuloen seuraavilla krs:illa aina 7 s pidemmälle: 21, 28 ja 35 s. Neulo sitten kaikilla 42 s:lla 1 krs ja vaihda mustaan lankaan. Neulo 1 krs kaikilla s:illa. Neulo lyhennetyt kerrokset nyt päinvastaisessa järjestyksessä: neulo 35 s, käännä työ, nosta 1 s neulomatta, neulo 34 s. Neulo seuraavilla kerroilla aina 7 s vähemmän: 28, 21, 14 ja 7 s.

Luo nyt krs:n päätteeksi haaraan 13 silmukkaa lisää ja jatka raidoituksia kuten alussa. Neulo ensin mustalla 3 krs luomisen jälkeen ja sitten 4 krs per väri, kunnes raitoja on keskikohdassa yhteensä 17.

Neulo vielä valkoisella 3 krs ja päättele seuraavan krs:n alussa 13 s. Toista sitten lyhennetyt kerrokset kuten aiemmin, ensin valkoisella, sitten mustalla langalla.

Luo haaraan taas 13 s lisää, neulo mustalla 3 krs ja sitten 4 krs per väri, kunnes raitoja on toisen lahkeen puolikkaassa yhteensä 9. Päättele kaikki s:t mustalla.

Vinkki: Neulo lopuista langoista villainen lisäimu. Luo esim. 18 s ja neulo ainaoikeaa niin pitkälle kuin lanka riittää. Päättele.

Viimeistely: Ompele sivusauma ja haarasauma kääntäen kappale keskeltä kahtia.


Pese valmiit housut ja lisäimu villalle sopivalla pesuaineella mieluiten käsin, haaleassa vedessä, ja huuhdo pesuaine hyvin pois. Veden voi puristella housuista varovasti rutistellen, mutta ei väännellen ja venyttäen. Mustasta langasta irtosi pesussa väriä, mutta ei tarttunut valkoisiin raitoihin.

Viimeistele housut vaikka heti pesun jälkeen lanoliinilla. Liota 1-2 rkl lanoliinia pieneen määrään kuumaa vettä. Kaada seos edelleen noin 1 litraan haaleaa vettä ja laita valmiiksi kastellut villahousut siihen. Anna lanoliinin imeytyä noin ½-1 tuntia ja huuhtele sitten housut hyvin. Rutistele enimmät vedet pois ja kuivaa ensin kiertämällä pyyherullan sisään ja sitten ilmavasti tasossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti