perjantai 19. joulukuuta 2014

Flanelletista yövaippa


Aiemmin kerroin käyttäväni vauvan yövaippana lisäimuilla terästettyä vaippaharsoa, mutta sellaiset alkoivat jo jokin aika sitten käydä liian pieniksi tuhtien imulärpäkkeiden kanssa varustettuna. Niinpä oli aika joko ruveta ostamaan ihan oikeita yövaippoja, tai sitten tehdä niitä itse. Valitsin näiden välimuodon, ja tuunasin valmiista vaipoista hieman tuhdimmat paketit. Tässä vinkit, kuinka tein Imse Vimsen isoista flanelleteista taskulliset yövaipat - ompelukoneella. Saumurilla jälki olisi varmasti parempaa, mutta sellaista en omista! Samalla periaatteella voi tuunata myös pienemmät, vastasyntyneen flanelletit.


Omat flanellettini olivat käytettynä ostettuja, joten ne olivat moneen kertaan pestyjä, ja siksi kutistuneita. Aloitin ottamalla kaavat vaipasta isolle paperille, venytellen kunnolla kuminauhojen kohdalta. Näin sain selville, että vaipan päälle ja sisälle tarvitsisin kangasta noin 46 x 46 cm kokoisen palan saumavaroineen.

Vaipan päälle halusin kuviollisen joustofroteen, sisäpuolelle coolmaxin, josta tulisi myös samalla tasku. Sisimmäiseksi ajattelin vielä ommella kiinteän imun, joka olisi kaksinkertaista bambujoustofroteeta ja ihoa vasten coolmaxpintainen. Kankaat ostin uutena, joten ne kävivät ensin pesukoneessa vauvapyykin kanssa kutistumisen takia.


Kankaita leikatessa lisäsin summassa sentin saumavarat. Vaipan muotoiset palat leikkasin siis kuviofroteesta ja coolmaxista.Ihan ensimmäiseksi leikkasin pesulapun takaa irti ja ompelin pätkän kuminauhaa flanelletin taakse keskelle. Myöhemmin huomasin, että tuhtien kankaiden takia tämä kuminauha ei pääse joistamaan kovin paljoa, mutta onpahan sekin mukana!


Koska flanelletissa on kiinni kiinteä imu edessä, olisi taskun suun oltava etupuolella - näin imun saa vedettyä ulos kuivattaessa. Leikkasin coolmaxista edestä saumavaran, eli noin sentin suiron pois hiukan imua leveämmältä alueelta. Tämän pätkän huolittelin tiheällä siksakilla - vaikkei coolmax purkaannukaan.Coolmaxin ompelin kiinni flanelletin sisäpuolelle nurja puoli (sileämpi) flanellettia vasten. Ompelin flanelletin saumurireunan päältä - tämän vaiheen olisi voinut tehdä myös harsien, jos ei halua ylimääräistä saumaa valmiiseen vaippaan. Aloitin ja lopetin taskun suulle.


Halusin vaippaan tarrakiinnityksen, jota varten ostin Aplix-tarranauhaa 50 mm leveänä. Pehmeästä nauhasta leikkasin hieman flanelletin etuläppää lyhyemmän palan ja ompelin sen joustofroteiseen kappaleeseen.


Sitten ompelin joustofroteen coolmaxiin, joka siis oli jo kiinnitettynä flanellettiin. Ompelin nämä oikeat puolet vastakkain, aloittaen ja lopettaen taas taskun suulle. Ompelin siten, että sauma tuli ihan flanelletin reunan viereen, varoen kuitenkaan ompelemasta flanelletin päältä.


Käänsin vaipan ympäri taskun kautta niin, että flanelletti jäi kankaiden väliin.


Saumasin koko vaipan reunan vielä, jotta kankaat pysyvät nätisti.


Taskun kohdalta ompelin joustofroteen flanelletin reunaan kiinni.


Jotta joustofrotee ei venyisi käytössä piloille, ompelin vielä tarranauhan ylä- ja alareunan kiinni flanellettiin niin pitkältä matkalta kuin vapaavarrella mahtui ompelemaan - tässä kohtaa pitää muistaa vetää imu pois taskusta ja katsoa, ettei coolmax tartu mukaan myös!


Tarranauhan vastakappaleille katsoin sopivat kohdat vaipan takaläpistä, ja leikkasin nauhan kovapintaisesta puolesta sopivan muotoiset kappaleet. Pesun ajaksi tarrat on hyvä kiinnittää, joten leikkasin vielä pehmeästä nauhasta samanmuotoiset vastakappaleet.


Ompelin tarrat paikalleen - tässä ei haittaa, vaikka ompelee kaikkien kankaiden läpi.


Seuraavaksi hahmottelin paperille sisälle tulevan lisäimun. Tähän voi käyttää vaikka mainoslehtistä... Lisäimun mitoitin siten, että se on hiukan kapeampi ja lyhyempi kuin vaippa lainkaan vaippaa venyttämättä. Leikkasin imun osat kaksinkertaisesta bambujoustofroteesta ja coolmaxista lisäten noin sentin saumavarat.


Kappaleet ompelin yhteen siten, että coolmaxin ja froteen oikeat puolet tulivat vastakkain. Jätin suoran reunan ompelematta...


... ja käänsin imukappaleen sen kautta ympäri.


Tikkasin imun reunan muutaman millin päästä, jotta coolmax pysyisi aina ihoa vasten - kankaat rupesivat hiukan vetämään (saumuri olisi ollut tässä täydellinen!), mutta ei se ole käyttöä haitannut.


Ompelin imun suoran reunan vaipan takaosaan hiukan sinne lisätyn kuminauhan alapuolelle, noin puolen sentin päästä imun reunasta ja coolmax coolmaxia vasten, kuten yläkuvassa. Tässä vaiheessa huomasin, että tarrat olisivat voineet olla hiukan lyhyemmät - nyt imu tulee melkein niiden kohdalle jo.


Käänsin imun ja tikkasin yläreunan kahdesta kohtaa - parin millin ja noin sentin päästä reunasta. Näin saumavara jäi tikkien sisäpuolelle.


Vastaavia vaippoja tein yhteensä neljä, kaikki eri kuoseilla! Käytössä nämä ovat hiukan jäykkiä ja läpät ovat leveämmät kuin käyttämissäni "oikeissa" yövaipoissa, mutta toimivat hyvin. Taskuun lisään yleensä imun tai pari, ja vaipat ovat pitäneet loistavasti jopa 12 tuntia kestävien yöunien ajan. Harkitsin myös tuon flanelletin oman imun tuunaamista tuhdimmaksi, mutta toisaalta vaippa kuivuu nopeammin, kun siinä ei ole montaa kerrosta kangasta, vaan lisäimut ovat irrallisia.


Coolmaxista jääneistä tilkuista ompelin Tuttimaakarilta ostettuihin märkäpintaisiin liivinsuojiini sisukset, ja froteetilkuista voisi vielä tehdä vaikkapa pesulappuja...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti