perjantai 4. lokakuuta 2013

Afganistanilaiset villasukat

Tässä taas pitkästä aikaa ohjepostaus. Näköjään tulee näitä kärjestä alotettavia sukkia ohjeistettua oikein urakalla; nämä on taas sellaset!En tiä, onko nämä mitkään perinteiset afgaanisukat, mutta ymmärtääkseni afgaaninaiset neuloo näitä myyntiin, jotta tienais kotimaassaan hiukan rahaa. Itte opin näiden tekemisen ollessani harjottelussa toimintakeskus Väliasemalla Nokialla. Siellä oli myös eräs afgaaninainen, joka ei kovin hyvin puhunu suomea, mutta neulo sitäki taitavammin näitä sukkia. Käytännössä minun opettelu meni siten, että kattelin, ko se neulo ja kirjotin kynä sauhuten ylös jokasen silmukan. Onneks se sentään pysähty näyttään kaikki levennykset ja kavennukset, ettei tullu jännetuppitulehdus ranteeseen...


Nämä sukat on mukavat kotisukat. Kenkään ne ei välttämättä mahdu, tai voi olla epämukavat muotonsa takia.Afganistanilaiset villasukat - ohje


Koko: 38 tiukalla käsialalla, sukassa 56 silmukkaa (erikokoisia sukkia varten voit piirtää omat ruutupiirrokset)

Silmukkamäärät eri kokoihin voit katsoa täältä löytyvästä Novitan taulukosta 7 veljestä-langalle. Jos käsialasi on tiukka, voit käyttää myös suurempia silmukkamääriä tai suurempia puikkoja. (Taulukossa kohta "Varren silmukat")
 
Tarvikkeet: Novita 7 veljestä-lankaa (tai vastaavan vahvuista) kahta eri väriä, alle kerä per väri
Puikot nro 4 tai käsialan mukaan
Eriväristä lankaa pätkä


Kärki


Silmukoiden luomista kuvaavissa kuvissa on käytetty vain yhtä lankaa, mutta periaate on sama kahdella langalla luotaessa.

Käytä kahta eriväristä lankaa. Solmi lankojen päät yhteen hevosenhäntäsolmulla, päihin ei tarvitse jättää enempää kuin päättelyyn tarvittava vara.

Laita kolme puikkoa solmun muodostamaan lenkkiin. Silmukat luodaan kerältä tulevilta langoilta.
Kuvassa aloitustilanne yhdellä langalla. Kahdella langalla neuloessa solmu olisi peukalon takana ja puikot kerältä tulevien lankojen välissä.Kierrä kerältä tuleva lanka (värillä A, ks ruutupiirros) kaksi kertaa vasemman käden etu- ja keskisormen ympäri, pidä langasta kiinni nimettömällä ja pikkusormella löyhähkösti. Pidä samalla oikean käden peukalolla tai etusormella kiinni puikoilla olevasta solmulenkistä. (Hox: kuvassa jo luotuna kaksi silmukkaa)Vie puikot alemman lankakierroksen alta ja vedä ylempi kierros alemmasta läpi ja kiristä silmukaksi. Hox: Alun solmulenkkiä ei lasketa silmukaksi, vaan sen voi pudotta puikoiltaa, kun olet luonut kaikki silmukat. Luo värillä A 3 s, värillä B 2 s ja värillä A 3 s. (Ks. ruutupiirros)

Ota puikoista yksi pois ja siirrä jäljelle jäävät kaksi puikkoa vasempaan käteen. Neulo silmukat ensin taaempana olevalta puikolta, mutta älä pudota niitä etummaiselta. Neulo kirjoneuleena A-väriset s:t värillä A ja B-väriset s:t värillä B (kuvissa edelleen vain yksi väri). Kun käännät työn, neulomatta jääneet silmukat ovat takimmaisella puikolla. Neulo ne vastaavasti. Työssä on nyt 16 silmukkaa.Jatka neulomista kolmella puikolla oheisen ruutupiirroksen mukaan. Piirroksessa silmukat ovat samassa järjestyksessä kuin aloituksessa ja kerros vaihtuu jalkapohjan keskellä. Piirroksessa on puolet sukan silmukoista, toista piirroksen kerrokset kahdesti sukan kerroksella. Aloita kerrokselta 2 (krs 1 neulottiin aloituksessa).


Tältä kärki näyttää neulottuna. Keskellä oleva valkoinen raita on sukan reuna.
 
Kärjen lisäykset siis syntyvät neulomalla joka kerroksella neljä silmukkaa molemmilla kirjoneuleen langoilla. Seuraavalla kerroksella tämä tuplasilmukka neulotaan kahdeksi erilliseksi silmukaksi. Piiroksen reunoissa olevista kuvioista tulee ruudullinen neulottaessa.Peruskuvio


Kun kärki on valmis, voit siirtää silmukat neljälle puikolle. Jatka neulomista oheisen peruskuvion mukaan. Hox: Kerroksen vaihtumiskohta on ruutupiirroksen keskellä!

Kierrä rastilla merkityissä kohdissa langat keskenään ympäri nurjalla.

 Kärkiosan tulisi sovitettuna yltää suunnilleen nilkan puoliväliin. Mitta on suurin piirtein sama kuin edellä mainitussa Novitan taulukossa "Pohjan pituus ennen kärkikavennuksia". Esimerkkisukassamme siis noin 20 cm. Neulo kuitenkin mieluiten siten, että ruutupiirroksen mallikerrasta on neulottu viimeksi rivi 18.

Neulo sukan päällipuolella (puikot 2 ja 3) kaikki silmukat (28) erivärisellä langanpätkällä. Neulo sitten merkkilangalla neulotut silmukat ensin värillä B, sitten värillä A (2 krs ilman kirjoneuletta päällipuolen silmukoilla). Neulo normaalisti mallikerta loppuun kaikilla silmukoilla (4 krs, 19-22) ja siirry sitten seuraamaan kantapään ruutupiirrosta kavennuksineen.


Kantapää
Neulo kavennukset siten, että jäljelle jäävä silmukka on A-värinen. Kerroksen vaihtumiskohta on edelleen ruutupiirroksen keskikohta.

Kavennusten jälkeen silmukoita on 20. Ne päätellään kerralla. Katkaise langat, jätä noin 20 cm päättelyvaraa.

Päättele ensin puikkojen 4 ja 1 silmukat (et tarvitse viidettä puikkoa). Nosta vasemmalta puikolta 1 s oikealle neulomatta ja vedä langanpätkät tämän silmukan sekä oikealla puikolla viimeisenä olevan silmukan läpi. Jatka samaan tapaan. Kun puikoilla 1 ja 4 ei ole enää silmukoita, käännä työ ja päättele puikkojen 2 ja 3 silmukat vastaavasti keskeltä aloittaen. Solmi langanpäät keskenään umpisolmulla.


Varsi


Avaa sitten merkkilanka. Voit joko vetää sen kerralla pois ja poimia silmukat puikoille, tai purkaa merkkilankaa sitä mukaa kuin poimit silmukoita. Jatka peruskuvion mallikerran neulomista siitä, mihin se merkkilangan kohdalla jäi, eli kerrokselta 19.

Jos haluat leventää varsia (etenkin pitkävartisissa sukissa kannattaa leventää), tee lisäykset aina, kun mallikerran keskuskuvio on leveimmillään, ja tee ne samoin kuin kärjessä.

Päättele lopuksi silmukat mallikertaa neuloen hyvin löyhästi. Jätä päättelyn jälkeen langanpäät pitkiksi ja pyöritä ne nyöriksi, tai lisää langanpätkiä ja letitä.Muunnelmia


Perusmallin voi neuloa myös erilaisin reunakuvioin:


Ja isompiin sukkiin tai levennettyihin varsiin mallia voi jatkaa näin:Jos haluat sukista vielä paksummat ja muhkeammat, voit neuloa A-värisen langan kaksinkertaisena. Tällöin loppuun tulevan nauhan letittäminenkin onnistuu kolmella langalla!Ohjetta saa käyttää vain ei-kaupallisiin tarkoituksiin!

5 kommenttia:

 1. Mä heitin toissapäivänä just oman alotukseni roskiin, tuskin siitä olis koskaan valmista tullutkaan. No ei vais ei siitä kauheesti puuttunut, mut mitään en olis tehnyt tolla yhellä sukalla, kun oppia ei enää saa henkilökohtasesti. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, ehkä jonain päivänä olis aikaa ja paikka, jossa vois oikeasti jotain tämmöstä opettaakki. :)

   Poista
 2. Hox! Korjaus ohjeeseen tehty merkkilangan neulomiskohtaan 5.10! Merkkilanka neulotaan siis PÄÄLLIPUOLELLE, ei pohjapuolelle!

  VastaaPoista
 3. Hei suunnitteletko noita kuvioita jollakin ohjelmalla vai mitenkä saat noin hyvin tehtyä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olis kai tuohon joitain ohjelmia olemassa, mutta ihan Microsoftin Paintillä teen nuo ruutupiirrokset, suunnitelmat usein eka ruutupaperille. :)

   Poista