perjantai 10. tammikuuta 2014

Pakkaselta suojaa taas uudet sukat!


Brrr! Ehin jo mukavasti tottua näihin pikkupakkasiin ja olla tyytyväinen, ko en tuhlannu rahojani talvitakkiin, mutta näköjään luontoäiti osaa muistuttaa itsestään karusti... Kuudentoista asteen hujakoilla nyt vasta mennään, mutta mietin silti jo, olenko vielä liian nuori käyttämään kahta villatakkia päällekkäin?


Kauniista talvikuvista ei nyt kyllä ole pulaa; ensin on kolme päivää satanu lunta niin, ettei tiä mihin sen kaiken kolais, ja nyt kirpsakka pakkanen saa jotenki kaiken näyttämään terävämmältä. Kylmästä viimasta nyt puhumattakaan... Harmi, etten viihdy sitte ollenkaan tuossa säässä, muutenhan tästä vois vaikka nauttia!


Toisaalta tulee jo nyt ikävä Lappia, ko alle viikon päästä istutaan taas autossa matkalla kohti synkeää vuokrakaksiota keskellä lumetonta kaupunkia. Täällä tämä tämmönen joutenolo - tai no, kotihengettärenä toimiminen - on jotenki suotavampaa, ja tuntuu ihanalta istahtaa neulomaan pikkuaskareiden jälkeen sohvalle. Kotona - siinä, josta me maksetaan - taas kaikki tuntuu jotenki syyllistävältä, ja pitää miettiä, miksen tee mitään järkevää ja tarpeellista. Ihan ko käsityöt ei olis järkevää ja tarpeellista! (Jopa ne kymmenennet sukat itselleni...)


Sukista puheenollen, sain juuri eilen valmiiksi toisen täälä alotetun parin, kolmannen, jos kotona alotetut Salaiset sukat lasketaan. Olen tähän asti karsastanu noita Novitan Nalle Taika -lankoja, jotka on kaikissa kuvissa näyttäny kamalan sekavilta väritykseltään, mutta nähtyäni Puikkokuumetta -blogin sukat kyseisestä langasta ihastuinki siihen värikirjoon.


Näissä sukissa siis varret on neulottu Taikalangan "kirkas monivärinen"-sävytyksellä, ainaoikealla ja poikittain. Tein kuten bloginpitäjä Mollie, ja loin 60 silmukkaa vartta varten, puikoille nro 3. Koska olen kuitenkin paksupohkeisempi, tein varteen lyhennettyjä kerroksia, eli ne levenevät hiukan ylöspäin. Lyhennetyt kerrokset tehdään siten, että neulotaan varren oletetusta yläreunasta tietty määrä silmukoita, esim. puoliväliin asti, käännetään työ kesken kerroksen, nostetaan 1 s neulomatta ja neulotaankin takaisin. Sitten jatketaan normaalisti. Näin puoleen varresta tulee ikään kuin ylimääräinen kerros.


 Ensimmäisen lyhennetyn kerroksen tein krs:n 6 jälkeen, loput 12 krs:n välein. Tein vuorotellen 30 ja 20 silmukan lyhennyksin. Varsien lopullinen leveys on alareunasta laskettuna noin 116 kerrosta, jonka laskin ainaoikean muodostamista "raidoista": niitä on 58. Varsien valmistuttua ompelin sivusaumat yhteen piilopistoin ja poimin alareunoista silmukat sukkaosia varten: 56 s mustalla Nallella. Alkuun neuloin pari kerrosta sileää oikeaa ennen kantalapun aloitusta. Tein sukkaosat pyöröpuikolla, mutta ihan samalla tavalla kuin perinteiset sukat tehdään. Näistä tuli koon 38/39 sukat; Novitan taulokosta näkee, miten tehdä muun kokoiset.


1 kommentti:

  1. Ihanan pirtsakat sukat. Minä joka harvemmin ostan noita Novitan lankoja, jouduin tässä taannoin ostamaan 3 Nalle-Taikaa kympillä. Minäkin neulon niitä sun Salaisia sukkia. Tiedä sitten mahtuuko jalkaan kun olen käyttänyt vähän ohuempiakin lankoja kuin Nalle. Minulla on kaposet pohkeet.

    VastaaPoista