maanantai 17. kesäkuuta 2013

Painokoneet seis: Nyt laihdutusruoka ei laihdutakaan!

No nyt on sitte tehty tutkimus, jossa on huomattu että laihdutsuruoka lihottaa! Kiitos vain, Iltalehti, mutta me karppaajat on tiedetty se jo pitkän aikaa!

Pihla Hakalan juttu Iltalehdessä 17.06.2013

Tuossa jutussa puhutaan enimmäkseen noista keinotekosista makeutusaineista, joilla korvataan sokeria monissa herkuissa ja ihan normi arkiruuissaki. Esitellyt taudit on yleisiä paitsi näittein makeutusaineittein käyttäjillä, kuten juttu valasee, myös paljon valkosta sokeria ja valkosia jauhoja kuluttavilla ihmisillä.

Sehän nyt on selvää, ettei mitään kannata korvat millään keinotekosella. Tutkimusten mukaan limsojen makeutusaineet saa kehon reagoimaan ihan ko elimistöön olis tullu ruiskaus sokeria, vaikkei makeutetuissa herkuissa sitä ole. Eli haima erittää insuliinia vereen, ja insuliini on kehon aineista se, joka sitoo parhaiten rasvaa kehoon. Ei siis ihme, ettei laihdu. Sama pätee kyllä sitte sokeriinki: Paljon sokeriherkkuja, verensokeri pilviin, ja insuliini perässä, ja lopputuloksena läskit tarttuu entistä paremmiin.

Johtopäätös: Jätä pois se sokeri! Älä korvaa sitä millään! Joku voi väittää, että "muttaku mulla on niin kova makeanhimo" tai "muttaku mun pitää saada kerran päivässä pala suklaata". Kokeile kaks viikkoa. Älä syö mitään, missä on lisättyä sokeria tai keinotekoisia makeutusaineita, ja välttele myös sokerisia hedelmiä ja runsasta marjojen syöntiä. Voit huomata, että tuon kokeilun jälkeen ei tee enää ees mieli makeaa! Aiemmin mulla herahti aina vesi kielelle, ko jostain leijaili leivonnaisten tuoksu, tai jos pöydällä oli konvehtirasia, mutta nyt ei. Mekaaninen halu voi tulla, sellanen "no nyt ko tuossa on tarjolla, kerta", mutta keho ei sitä rupea himoitsemaan. Ja suklaat on helppo jättää rasiaansa.

Tuossa Iltalhehden jutussa ravitsemusfysiologian professori Riitta Korpela valasee noitten makeutusaineitten vaikutuksia. Hän tuo esille juuri sen seikan, joka sokerikoukussa olevalle on tuttu: makean syöminen herättää vain uuden makeanhimon - ja sama pätee makeutusaineisiin. Suosittelen tuota sokeritonta kuuria siis erityisesti sokerikoukusta kärsiville. Alkuun voi tuntua pahalta, mutta hei: kai sää nyt kaks viikkoa kestät ilman sokeria? Kokeile edes!

Soimaan tuota lehtijuttua kyllä silti, koska siinä väitetään, että painonpudottajille keinotekoset makeutusaineet olis hyväksi. Ehei. Pysytellään vain ihan luonnollisissa makumaailmoissa, joihin ei lisätty sokeri ja makeutusaineet kuulu. Jos olisin oikein radikaali, niin voisin sanoa, että sokeri on ihmiskeholle vähän niinku huume. Se ei tee keholle hyvää ja siihen jää koukkuun. Vai oliko meän metsästäjä-keräilijä esi-isällä sokeripussukka keittiön kaapissa? Niin.

Kahden viikon sokerittomuus on hyvä alku vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle. Samalla suosittelisin jättämään pois myös ainaki riisin, pastan ja vaalean viljan. Monet pääsee myönteiseen kierteeseen jo tällä: paino laskee, mieli virkistyy ja jaksaminen paranee. Kannattaa myös lukasta vielä kerran tämä aloittelijan opas, joka löytyy myös lyhennettynä suomeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti