maanantai 7. huhtikuuta 2014

Jauheliha-juustokastike ja juures-perunasose

Viime aikoina ruuanlaitossa on lisääntyny hiilihydraattien käyttö, ja siksipä en ole aikoihin lisäilly reseptejä. Oikeastaan osasyynä on seki, ettei ole tullu vastaan mitään uutta ja oikeasti hyvää, mitä kehtais mainostaa.

Tätä kastiketta olen kuitekki tehny ennenki, ja se on hyväksi todettu. En muista, mistä olen alun perin löytäny reseptin, mutta ite en ole siis keksiny.


Se menee näin:

Jauheliha-juustokastike


400 g jauhelihaa
1 purjo
2-3 rkl vehnäjauhoja
4-5 dl vettä
1-2 rkl tomaattisosetta
1 pss pakasteporkkanoita
250 g sulatejuustoa (Koskenlaskijaa, tietty!)
suolaa
mustapippuria

Ruskista jauheliha. Ripottele jauhot lihan päälle ja sekoita hyvin. Kun jauhot ovat hetken ruskistuneet, lisää vesi, hienonnettu purjo ja porkkanat, sekä tomaattisose. Anna kastikkeen kypsyä noin 5 min. Lisää sulatejuusto paloiteltuna ja keitä kastiketta hiljalleen sekoitellen, kunnes juusto on sulanut. Mausta ja anna hautua vielä hetki.

Aiemmin olen yleensä tehny ilman purjoa, koska miesolento ei oikein pidä kasviksista, mutta nyt päätin laittaa senki mukaan.

Lisukkeena tein tällä kertaa (ja niin monta kertaa tämän vuoden puolella tehtyä) juuresperunasosetta, jossa siis juuresten olis tarkotus vähentää koko satsin tärkkelysmäärää edes hiukan.


Näin ikään:

Juures-perunasose

5-6 perunaa
2-3 porkkanaa
pala lanttua
voita
maitoa (mieluiten punaista)
(suolaa)

Kuori lanttu ja porkkanat, ja paloittele pieniksi paloiksi. Keitä vajaa puoli kattilallista vettä kiehuvaksi ja lisää sitten juurekset. Anna kiehua kannen alla. Kuori perunat ja tarvittaessa halkaise ne, jos ovat isoja. Lisää perunat kattilaan, kun juurekset ovat kypsyneet n. 10-15 minuutin ajan. Keitä vielä noin 20 minuuttia, tai kunnes perunat ovat haarukalla kokeiltuina pehmeähköjä. Kaada kattilasta pois vesi, murskaa juureksia ja perunoita pienemmiksi ja lisää voita makusi mukaan. Vatkaa tehosekoittimella ja lisäile maitoa pikkuhiljaa, kunnes sose on notkeaa, muttei liian löysää. Voit myös maustaa soseen suolalla sekoittaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti