keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Salaiset sukat Osa 1

Lähde mukaan uuden vuoden haasteeseen ja neulo ihanat sukat!

Aloitin tässä jokunen aika sitten hieman myöhässä Siskoneuleen mysteerihuivin neulomisen, joka jäi kuitenkin pian kesken, koska kirjoittaja ei ehtinytkään valmistella kaikkia vihjeitä jouluun mennessä. Siitä inspiroituneena päätin valmistaa uuden vuoden kunniaksi omat Salaiset sukat, joihin annan samaan tapaan vihjeen noin viikon-kahden välein.

Tarkoitus on siis, että neuloja ei tiedä etukäteen, millaiset sukat puikoilta tulee. Kaikki ohjeet ovat kirjallisia, ja jännitystä lisää, jos keskeneräisten sukkien kuvia ei julkaista blogeissa tai facebookissa. Määrittelen valmiiksi värit, joilla sukat neulotaan, mutta niitä voi muutella mielensä mukaan (kaikkia käyttämiäni värejä ei välttämättä enää myydä). Tähän projektiin sopivat hyvin eriväriset jämälangat; ohjeen mukaiseen pariin tulee yhdeksää väriä - toki voit käyttää niin montaa väriä kun tahdot!

Ennakkotiedot:
Koko: noin 38/39
Lanka: Novita Nalle
Puikot: sukkapuikot nro 3 ja 3,5
Vaikeustasosta sen verran, että sukat sisältävät pitsiä ja kirjoneuletta.

Ensimmäinen osa


Luo puikoille 3,5 vaaleanvihreällä (348) 70 silmkkaa. Jaa s:t neljälle puikolle ja neulo pyöröneuleena. Neulo 3 krs oikein. Neulo 1 krs seuraavasti: *ota langankierto puikolle, neulo 2 oikein yhteen*, toista *-* krs loppuun. Neulo 3 krs oikein.

Seuraavalla krs:lla luomisreuna yhdistetään neulottavaan krs:een. Ota ensimmäinen puikko vasempaan käteen, ja poimi vapaan puikon avulla luomisreunan ensimmäinen silmukka työn takakautta vasemmalle puikolle. Neulo tämä poimittu s oikein yhteen ensimmäisen puikolla olevan s:n kanssa. Poimi sitten luomisreunasta seuraava s, neulo se oikein yhteen puikolla seuraavana olevan s:n kanssa. Jatka tähän tapaan poimien aina tarkasti seuraava s luomisreunasta koko krs loppuun.

Toista sitten seuraava mallikerta:
1 krs: *langankierto (lk), ylivetokavennus (nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s, vedä nostettu neulotun yli), 1 o, lk, kaksoisylivetokavennus (nosta 1 s neulomatta, neulo 2 oikein yhteen, vedä nostettu yhteenneulottujen yli), lk, 1 o, 2 oikein yhteen, lk, 1 o*. Toista *-* yhteensä 7 kertaa.
2. krs ja kaikki parilliset: neulo oikein.
3. krs: *1 o, lk, yliv. kav, 3 o, 2 o yht, lk, 2 o*. Toista *-* yhteensä 7 kertaa.
5. krs: *2 o, lk, yliv. kav, 1 o, 2 o yht, lk, 3 o*. Toista *-* yhteensä 7 kertaa.
7. krs: *3 o, lk, kaksoisyliv. kav., lk, 4 o*. Toista *-* yhteensä 7 kertaa.
Neulo vielä kahdeksas krs oikein.

Käännä työ siten, että lähdet neulomaan vastakkaiseen suuntaan, työn nurja puoli on nyt ulkopuolella. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, ja neulo vihreällä 1 krs oikein. Neulominen jatkuu pyörönä vastakkaiseen suuntaan - vihreä reunus kääntyy sukan päälle.

Vaihda lanka luonnonvalkoiseen (010) ja puikot pienempiin, ja neulo ensimmäinen krs nurin. Neulo sitten 1 o, 1 n -joustinneuletta noin 3 cm, kunnes vihreä reunus kääntyy joustimen päälle ja peittää sen juuri ja juuri. Älä katkaise lankaa.


Seuraavaa vihjettä odotellessa voit vaikka aloittaa toisen parin, niin tulevat yhtä aikaa valmiiksi!

Hyvää uutta vuotta kaikille neulonnan harrastajille!

51 kommenttia:

 1. Mainittakoon, että kirjoneuleessa neuletiheyteni oli 21-22 s / 10 cm. Sitä voi käyttää apuna, jos ei tiedä omaa käsialaansa!

  VastaaPoista
 2. 2. krs ja kaikki parittomat: neulo oikein. Tarkoittaakohan tämä; 2. krs ja kaikki parilliset: neulo oikein?

  VastaaPoista
 3. Onko tämä ohje mahdollista saada ohjeeksi myös Ravelry-hakuun? Sitä kautta neulojat löytäisivät tämän KALin varmasti helpommin.
  Jos et itse kuulu Ravelryyn, voin lisätä tämän kyllä sinne. Linkitykset tulee tietysti suoraan tälle sivulle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun puolestani saat lisätä, kunhan ohje pysyy minun nimissäni. :)

   Poista
  2. Tottakai se pysyy. Ravelryn sivu on myös varmempi linkiteltävä esim. jossain keskustelupalstoilla. Tuo kun on kiinteä paikka, jonka kautta löytää tähän blogiin.
   Työn nimeksi laitan Salaiset sukat ja voin laittaa sinulle linkin ko. sivulle tänne kommentteihin. Saat sitten vaikka laitettua linkin siihen sivuun. :)
   Millä nimellä laitan suunnittelijan? Laitanko nimeksi Minna, vai blogin nimen?

   Poista
  3. Suunnittelijaksi laitoin blogisi nimen. Kuvaksi laitoin tuollaisen täytekuvan, jotta valmiit projektit eivät näy haussa. Sivun tietoja voi vielä muokata eli jos jokin kohta ei miellytä sen voi muuttaa. Lisäilen loppuun linkit sukkaohjeteksteihisi, kunhan ne ilmestyvät. Siellä löytyy nyt vasta tämä sivu.

   Tässä linkki Ravelry-sivulle:
   http://www.ravelry.com/patterns/library/salaiset-sukat

   Poista
  4. Kiitos paljon! Hyvältä näyttää. :)

   Poista
  5. Toinen osa on nyt julkaistu, lisäiletkö tuonne? :)

   Poista
 4. MOI!

  Mahtava idea pitää kokeilla.. Olen aika huono odotteleen mut jos se oliski mun tän vuoden lupaus malttia malttia..
  Jos en saa vihreää nallea niin minkä väristä voisin laittaa tilallle??
  Petra

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä sopii hyvin "sivutyöksi", kun pitää malttaa odotella seuraavaa ohjetta. :)
   Koska tuo reunus on aika hallitseva, niin siihen voi valita jonkun lempivärin. Seuraavissa vihjeissä lisätään keltaista, turkoosia, harmaata, mustaa, pinkkiä ja roosaa, jos tästä on apua värivalintaan. :)

   Poista
 5. Hei. Jatketaanko tuolla valkoisella neulomista edelleen vastakkaiseen suuntaan , vai palataanko alkuperäiseen neulontasuuntaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatketaan vastakkaiseen suuntaan koko loppu sukka, eli vihreä osa kääntyy sitten joustinreunan päälle. :)

   Poista
 6. Onks toi 2 krs vaan et kaikki silmukat oikein? Koko krs?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tarkoitat tuota pitsineulemallikertaa, niin siinä kaikki parilliset kerrokset neulotaan sileää oikeaa, eli kaikki oikein. :)

   Poista
  2. Toi kohta 2krs ja kaikki parilliset: neulo oikein. Kiitos jo vastauksesta.

   Poista
  3. Juu, eli koko kerros oikein! :)

   Poista
 7. Onko minulla löysä käsiala vai onko tarkoituskin, että vihreää tulee noin 5,5 sentttiä ja valkoisella vain 3 cm?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nythän mä tajusin, pitsineuleen jälkeen tulee kahdeksas kerros sileää neuletta, ei suinkaan kahdeksan kerrosta sileää neuletta.. ilmankos käännettävä reuna oli lähes 6cm korkea.. olisko sullakin tullut sama virhe. :)

   Poista
  2. Hyvä huomio! Enpä osannut ottaa huomioon, että tuon kohdan voisi lukea noinkin. :)

   Poista
  3. Heh, samoin kävi minullakin, mutta ei se haittaa! Tulostin ohjeen silloin ja siinä lukee "neulo vielä 8. krs oikein". En huomannut tuota pistettä, että tarkoitettiin järjestyslukua. Nyt oletkin korjannut sen ohjeeseen.

   Poista
  4. Harmillista, että noin kävi! Itse neuleohjeita koko ikäni lukeneena en tullut ajatelleeksi, että olisi voinut olla selkeämpi tuo kohta jo alkuun. Pahoitteluni niille, jotka on joutuneet purkamaan! :/

   Poista
 8. Mulla myös sama ongelma kuin edellisellä, vihreä osio on reippaasti pidempi kuin 3cm.

  VastaaPoista
 9. Voi olla, että on käsialasta kiinni! Tarkoitus on siis, että valkoinen raita juuri ja juuri peittyy, eli kun vihreän osan kääntää siihen päälle, niin pykäläreuna on puikkojen kohdalla. :)

  VastaaPoista
 10. Mitenhän paljon näihin sitten loppupeleissä menee lankaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhteensä varmaan jotain 150-200 g. Eri värien menekkejä en ole punninnut, mutta arvioisin, että puolisen kerää per väri riittää. Jos tekee jämistä, niin kannattaa vaikka keriä kahdeksi keräksi vähäiset määrät, jotta riittää molempiin. :)

   Poista
 11. Onpa ihana idea, pakko lähteä kokeilemaan! Nallen jämiä mulla on yks muovikassillinen, katsotaan minkä väriset saan aikaiseksi niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan! Varmasti löytyy hyvät värit! :)

   Poista
 12. Minullakin on kassillinen Nalllen jämäkeriä. Aloittelin jo niillä.

  VastaaPoista
 13. Hei, mun pitäisi tehdä huomattavasti pienemmät sukat (koko n. 35) Onnistuuko sukka, kun silmukkamäärä on 10 jaollinen, vai onko jotain muita rajoituksia tulossa? Yleensä oon tehny nallea 48 silmällä eli nyt voisin tehdä 50?

  Paula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silmukkamäärä on oikeastaan vain tuossa aloitusraidassa 10 jaollinen, muuten on pääasiassa 4 tai 8 silmukan mallikertoja. Tätä mallia voi olla vaikea pienentää, koska silmukkaluvut on laskettu juuri tälle määrälle (jalkaterän perusmäärä on 56 s, varsi kapenee). Varressa on myös sellaisia mallikertoja, jotka on 17 ja 14 jaollisia. Lisäksi kun tuo varsi on levennetty, niin kapeajalkaiselle siitä voi tulla liian väljä. Ehkä, jos "salaisuuden" paljastuminen ei haittaa, voisit aina piirtää mallikerran ruutupaperille ja koittaa sovittaa omaan silmukkamäärääsi, kun näet kuvion? Tai neuloa vaikka yhden parin tätä kokoa ja kokeilla sitten tehdä pienemmät. :)

   Poista
  2. Kiitos, täytyy sitten varmaan tehdä lahjaksi tällä silmukkamäärällä. Sen verran mielenkiintoiselta kuulostaa :)

   Poista
 14. Hei!
  Nyt visainen kysymys; alussa sanoit että tulee 9 eri väriä, mutta olet luetellut vain 8 väriä. Viitsisitkö kerrata värit jota itse käytit=käytät?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laskin uudestaan, ja saan 9 väriä, eli vaaleanvihreä, valkoinen, pinkki, keltainen, vaaleanharmaa, musta, turkoosi, grafiitinharmaa ja roosa. Harmaita on siis kahta eri sävyä, joista grafiittia ei enää ole saatavilla, enkä tiedä sen värikoodia. :)

   Poista
 15. Kuinka hiton kauan pitää odottaa............

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelen, odottavan aika on pitkä. ;) Ehkä hiukan joustan tuosta lupaamastani "viikon-kahden" välein julkaisusta. ;D

   Poista
 16. Pitääpä kartoittaa Nalle varastot, josko lähtisi tähän mukaan :)

  VastaaPoista
 17. Minäkin vilkuilen nalle varastoani..taidan lähteä mukaan. tosin jälkijunassa tullaan, mutta enköhän mie teidät muut kiinni saa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sen verran haluaisin kysyä, että tuleeko isoja yhteenvetoja?esim.4 s yhteen??

   tätä kysyn siksi että tiedän laittaa suoraan sukat metallipuikoille, koska bambuiset saattaa ottaa vähän ihteesä noista suurien silmukkamäärien yhteen neulomisista..

   Poista
 18. Ei tule enempää kuin kaks silmukka yhteen kerralla. :)

  VastaaPoista
 19. Käsi paranee, niin eiköhän sitä sitten :)

  VastaaPoista
 20. Kai se täytyy minunkin lähteä mukaan, kuulostaa niin kivalta projektilta... Vihreää ei löydy varastosta, eikä keltaista. Mutta jotain muuta varmasti löytyy tilalle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun liityit joukkoon! Monet tekee ihan omilla väreillään, niinhän niistä tulee yksilölliset! :)

   Poista
 21. 6 odottelen kovasti. Kerkiiköhän nämä saada valmiiksi 8.2. Olisin antanut synttärilahjaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika tiukalle voi mennä tuo aikataulu, koska pari osaa on vielä tulossa. Ehkä, jos olet nopea neuloja, niin voisi onnistua. :)

   Poista